2012. június 12., kedd

fájdalomcsillapító gyógynövények


Fájdalomcsillapító, izmok, izomfájdalmak, ízületek, ízületi és reumatikus fájdalmak és hasonló tüneteik kezelésére alkalmas gyógynövények

Ánizs (PIMPINELLA ANISUM L.)
Termesztett, kellemes ízű, illatú gyógy- és fűszernövény.
Fő hatásai:
Gyógyító illóolajaiból következnek, ezeket terméséből nyerik. Elsősorban görcsoldó, antibakteriális és fertőtlenítő, erősítő, emésztést serkentő, hurutoldó és köptető. Serkenti az anyatejtermelést.
Belsőleg:
A csecsemők és kisgyermekek gyógyításában fő hatásai miatt szívesen használt gyógynövény. Alkalmazható, ha az emésztőszervek működését erősíteni, serkenteni, fokozni kell, vagy ha a puffadás elleni szélhajtó, görcsoldó hatására van szükség. A máj munkáját könnyíti, a vesegyulladást és a hólyaggyulladást csökkenti, a vizeletkiválasztó rendszert fertőtleníti. A légzőszerveket illóolajával gyógyítja, a letapadt váladékok kiürülését előmozdítja a légutakban. A kismamák szoptatás során a tejelválasztást fokozó tulajdonsága miatt fogyaszthatják. Az élelmiszeriparban széles körben felhasználják: édességek, sütőipari termékek kedvelt fűszereként.
Külsőleg:
Reumatikus fájdalmak esetén bedörzsölő szer, oldja a merevséget, ezért az izmok és az ízületek fájdalmait csökkentő, hatásos szer.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vesegyulladás, hólyaggyulladás esetén: édeskömény, apróbojtorján, fekete áfonya levél. Kismamák tejtermelése elősegítésére: kecskeruta, édeskömény társításával.
Figyelem az előírt adag betartásával a nem kívánatos mellékhatást elkerülhetjük (fejfájás)!

Borsmenta (MENTHA PIPERITA L.)
Termesztett évelő, közismert gyógynövény.
Fő hatásai:
Hatásai mentol tartalmú illóolajának és illóolaja további komponenseinek köszönhetők.
Belsőleg:
Tompítja az emésztőrendszeri görcsöket. Étvágyjavító, szélhajtó, a rossz emésztés ellenszereként segít, mert fertőtleníti az emésztőrendszert. Légzőszervi megbetegedéseknél tisztítja a légutakat. Hidegen a hányingert csökkenti (utazási betegség, várandós anyukák!). Hűsítő hatásával helyi fájdalomcsillapító is. Ideges álmatlanság, szívpanaszok orvossága. Közkedvelt illóolaját az élelmiszer- és az illatszeripar is nagy mennyiségben felhasználja.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő rovarcsípés és reumatikus fájdalmak esetén. A szájüreg gyulladása, az íny gyulladása, a torokgyulladás öblögető szere. Kitűnő szájöblögető. Az inhaláció alapszere. Gyógynövényes fürdők alkotórészeként enyhítően hat izomfájdalom, ízületi fájdalom és reumatikus fájdalom esetén.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Epebántalmaknál: gyermekláncfű, apróbojtorján. Emésztés elősegítésére: kakukkfű, édeskömény, ánizsmag.
Hosszabb ideig nagyobb mennyiségben ne alkalmazzuk. Csecsemőknél, kisgyermekeknél az illóolaját nem szabad használni, mert szív- és légzésbénulást okozhat (teáját azonban adhatjuk nekik)!

Fodormenta (MENTHA SPICATA VAR. L.)
Ismert még az alábbi neveken: zöld menta, kerti menta, köményes menta
Termesztett évelő, közismert gyógynövény. Fűszerként történő felhasználása is jelentős.
Fő hatásai:
A mentol tartalmú illóolajának és illóolaja további komponenseinek köszönhetők.
Belsőleg:
Tompítja az emésztőrendszeri görcsöket. Étvágyjavító, szélhajtó, a rossz emésztés ellenszereként segít, mert fertőtleníti az emésztőrendszert. Légzőszervi megbetegedéseknél tisztítja a légutakat. Hidegen csökkenti a hányingert (utazási betegség, várandós anyukák!). Hűsítő hatásával helyi fájdalomcsillapító is. Ideges álmatlanság, szívpanaszok orvossága.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő rovarcsípés és reumatikus fájdalmak esetén. A szájüreg és az íny gyulladása, torokgyulladás öblögető szere. Kitűnő szájöblögető. Inhaláció alapszere. Gyógynövényi fürdők alkotórészeként enyhíti az izom-, ízületi és reumatikus fájdalmat.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Epebántalmaknál: gyermekláncfű, apróbojtorján, borsmenta. Emésztés elősegítésére: kakukkfű, édeskömény, ánizsmag, borsmenta (vagy annak helyettesítésére).
Közkedvelt illóolaját az élelmiszer- és az illatszeripar is nagy mennyiségben felhasználja.
Nagy csalán (URTICA DIOICA L.)
Ismert még az alábbi neveken: csípős csalán, csalány, csollán, csihány
Hazánkban szinte mindenhol megtalálható az árterületek, erdei aljnövényzet, vízparti területek, települések közelében ez a kiváló gyógynövény. A biokertek népszerű növénye.
Fő hatásai:
Klorofill tartalma, karotinoidok, csalánméreg, hangyasav, hisztamin, kovasav, sok cserzőanyag, kumarin (gyökérben), szterolok, glükokinin, flavonoidok, valamint a vitaminok, ásványi anyagok széles skálája (C-, B-, K-, A-, U-vitamin, vas, magnézium, cink, réz) adja a hatásait.
Belsőleg:
A népgyógyászatban régóta közismert gyógynövény, főként reumatikus és ízületi betegségek gyógyításában. Mind teájának fogyasztásával, mind a növény friss hajtásaival a beteg testrészeket ütögetve gyógyító hatású. A vizelethajtó, vértisztító teák alkotórésze, a reumatikus panaszok és az ízületi betegségek, valamint a köszvény tüneteinek enyhítésére is alkalmas, mert a húgysav kiürülését is elősegíti. Immunrendszert erősítő, roboráló, vitaminokat és ásványi anyagokat pótló, sokoldalúan alkalmazható gyógynövény. Gyomorfekélynél hatásos segítség U- és K-vitamin, valamint cserzőanyag tartalma miatt. Magas vérnyomásra vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmas szer. A cukorbetegek teájának alkotórésze, mert csökkenti a vércukorszintet. Hasmenés ellen is hatásos. Az allergia ellen számos hatóanyaga miatt alkalmas gyógynövény. Egészségvédő szerepe közismert. Tavaszi friss hajtásaiból levest és főzeléket régóta készítenek, a népgyógyászat számos receptje közismert, mert alkalmas a tavaszi fáradtság megelőzésére, leküzdésére.
Külsőleg:
Hajhullás ellen gyökerének főzete kiválóan alkalmas, hajsamponok alkotórésze. Gyógyítja a reumát külsőleg is: a növény friss hajtásával a beteg testrészt ütögetjük, így csökkentve a reumatikus fájdalmakat, a gyulladást. Bedörzsölő szer, mely oldja az izommerevséget, ezért az izmok és ízületek fájdalmait csökkentő, erős hatású szer.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Szoptatós kismamák tejtermelését segítő teájában: kecskeruta, édeskömény, ánizs társításával használhatjuk. Cukorbetegek teájában: kecskeruta, orvosi zsálya, fekete áfonya levéllel társítsuk.
A csalántea az egyik legerősebb gyógynövény, használata során a szakember által előírt adagok pontos betartása, a javasolt felhasználási mód betartása is ajánlatos!
Gyermekláncfű (TARAXACUM OFFICINALE W.)
Ismert még az alábbi neveken: pitypang, pongyola pitypang, kákics
Levele, gyökere az ókor óta keresett drog. Tejnedvét a görögök szembetegségek gyógyítására, szeplők, májfoltok kezelésére használták.
Hazánk egész területén megtalálható, vadon élő, kertekben, utak mentén, mezőkön, réteken, főként a bolygatott területeken elterjedt, évelő növény. Az egész növény értékes gyógynövény.
Fő hatásai:
Taraxacin keserűanyag, inulin (40 %), kaucsuk, viasz, cukor, zsír, cseranyag, karotinoid (virágzat), flavonoid tartalma adják fő hatásait. Illóolajat, kolint, szaponint, nyálkát tartalmaz. A tavaszi virágoknak és leveleknek magas a C- és B2-vitamin tartalmuk.
Belsőleg:
Magas keserűanyag-tartalma étvágygerjesztőként, emésztést serkentőként kiváló. Az epetermelést serkenti, hígítja az epét, egyben a máj munkáját könnyíti. Népgyógyászati felhasználása szerint „vértisztító”, gyomorjavító hatású, de reumatikus panaszok és ízületi gyulladás esetén is javasolt a használata. Szárított levelei vesekőoldó teakeverékek alkotójaként jönnek számításba.
Segít a magas vérnyomás csökkentésében, mert vizelethajtó tulajdonságú. A gyökere cukorbetegek számára inulin tartalma miatt cukorpótló.
A tavaszi – virágzás előtt szedett – leveleket alapos tisztítás után salátaként nyersen fogyaszthatjuk. A kora tavaszi első bimbókat leszedve, só, ecet, méz ízesítéssel „kapribogyó” helyettesítőként használhatjuk fel.
Külsőleg:
Virágzatának kivonatai hidratálnak, eredményesen halványítják a szeplőket, selymesítik a bőrt.
Izomfájdalom és reumatikus fájdalom esetén (gyógykrém formájában) oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat. Visszérkrémben az egyik alkotóelem.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vesekőoldóként: csipkebogyó, tyúkhúr.
Epehajtásra, epehólyag-gyulladás esetén: pemetefű, kamilla, apróbojtorján, borsmenta, kakukkfű (édesítés nélkül és étkezés előtt).
Figyelmeztetés: Vizelethajtás esetén a kálium elem pótlásáról gondoskodni kell!

Angyalfű (ARCHANGELICA OFFICINALIS. HOFFM.)

Ismert még az alábbi neveken: angyalgyökér, orvosi angyélika
Európa magasabb hegyvidékein őshonos, nálunk termesztik. Minden részében felhasználható, kétéves gyógynövény.
Fő hatásai:
Illóolajának, a benne lévő kumarinnak és illatos keserűanyagnak, cserzőanyag- és flavonoid tartalmának köszönhetők.
Belsőleg:
Vizelethajtó, szélhajtó hatású. Elősegíti az emésztést. Oldja a simaizom görcsöket, javítja a vastagbél perisztaltikáját, így elősegíti a kiürülést is. Gyomorhurut, bélhurut, epebántalom esetén alkalmazott teák alkotórésze, antibakteriálisan hat. Illatos keserűanyag tartalma miatt étvágyjavító. A központi idegrendszert nyugtatja: kimerültség, álmatlanság, pánikbetegség, túlhajszoltság esetén teája hatásos szer.
Külsőleg:
Fürdővízbe áztatva oldja és enyhíti az izmok fájdalmát. Ideggyulladás, köszvény és reuma esetén gyulladáscsökkentő hatású. Szeszes kivonata reuma ellen bedörzsölőként, gyógykrémbe keverve fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Lázcsillapítás, valamint vizelethajtás esetén fokozza más lázcsillapító, illetve vizelethajtó gyógynövények hatását. Étvágyjavítás esetére: kálmosgyökér, cickafarkfű, kakukkfű, édeskömény (mindig étkezés előtt, édesítés nélkül).
Várandós anyukáknak, szoptatós kismamáknak tilos a használata! Vesegyulladás, gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) esetén használata tilos! A drogot a likőr-, az illatszer-, a kozmetikai és a cukoripar is szívesen alkalmazza.

Boróka (JUNIPERUS COMMUNIS L.)

Már az ókorban is ismerték. Főként fenyőerdők és legelők gyógynövénye.
Fő hatásai:
Illóolajából, annak további komponenseiből, flavonoid és cserzőanyag tartalmából következnek.
Belsőleg:
Húsos magjának erős vizelethajtó, gyomorerősítő, étvágyjavító hatása van. Hatékonyan alkalmazható magas vérnyomás csökkentésére, lábödéma esetén gyors vizelethajtó tulajdonsága miatt. Légcsőhurut gyógyítására, fertőzés ellen bevált szer.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, reumatikus fájdalmak esetén oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat. Gyógynövénykrém alkotórészeként hatásos a súlyfelesleg oldásában, cellulitis ellen. Légúti panaszok és tüdőbetegségek esetén kiváló inhaláló szer. Gyógynövény fürdők alkotórésze.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Veseproblémák esetén vizelethajtásra: nyírfalevél, csalánlevél, mezei zsurló, borsmenta, aranyvessző, cickafarkfű.
Várandós kismamák ne alkalmazzák! Az adagok pontos betartása mellett hatékonyan használható.

Citromfű (MELISSA OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: citromszagú melissza, méhfű, mézfű
Hazánkban vadon csak szórványosan előforduló, a kiskertekben szívesen termesztett, kedvelt, mézelő gyógynövény.
Fő hatásai:
Illóolaja, annak további fő komponensei, flavonoid és cserzőanyag, nyálka- és savtartalma adja hatásait. Az aromaterápia gyakran használt szere.
Belsőleg:
A legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő és ideges feszültségből eredeztető betegség elleni tea alkotóeleme. Erősíti az idegeket, nyugtatja a szívet, oldja a görcsöket, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. A bélműködést javítja, antivirális hatása az övsömör és a herpesz vírusait elpusztítja.
Külsőleg:
Izomfájdalmak és reumatikus fájdalmak esetén (keverékekben felhasználva) oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat mind borogatásként, mind bedörzsölő szer részeként. Erős vizes főzete az ajakherpesz megjelenésekor ecsetelésre is kiválóan alkalmas. Gyógynövény fürdők nélkülözhetetlen alkotórésze. Illóolaját az illatszeripar és a likőripar is gyakran felhasználja, citromhéjolajjal dúsított formában.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Szív nyugtalansága esetén: galagonya. Altató keverékben: komló, galagonya, macskagyökér hozzáadásával. Ajakherpeszre: benedekfű hozzáadásával, ecsetelésre (jégkockákra fagyasztva). Emésztés serkentése céljából (reggel): menta, bodza hozzáadásával.

Kakukkfű (THYMUS SERPYLLUM, THYMUS VULGARIS L.)

 

Egyéb elnevezései: pecsenyefű, vadkakukkfű, mezei kakukkfű, démutka, vadcsombor, balzsamfű. Hazánkban főként homokpuszták, kaszálók, cseres-tölgyesek napos tisztásain található, fényigényes és szárazságtűrő gyógy- és fűszernövény, félcserje. A kakukkfűfajok vad, mezei és termesztett változatait egyaránt használhatjuk. Fűszerként húsok ízesítésére régóta használják. Szájvizek, kenőcsök alapanyagaként, valamint a likőrgyártásban és az illatszeriparban is keresett.
Fő hatásai:
Ezeket magas illóolaj- (elsősorban timol), cserzőanyag-, szaponin- és flavonoid-, keserűanyag-, gyantatartalma határozza meg.
Belsőleg:
Régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Erős fertőtlenítő hatása miatt a középkorban a növény szétszórásával a pestis- és leprajárványok elleni védekezésre használták. Az egyiptomiak és az etruszkok a holttestek balzsamozására alkalmazták. A népgyógyászatban a szédülést és migrént is ezzel kezelték. Virágzó hajtásvégekből elkészített teája a megfázással, hörghuruttal járó panaszokat, a felső légutak gyulladásait csökkenti. Antibakteriális hatása révén csillapítja a köhögést, oldja a hurutokat, elsőrendű köptető, a légutakat fertőtleníti. Az immunrendszert erősíti, aktivizálja. Az emésztés elősegítésében mint étvágygerjesztő, szélgörcsoldó szerepel, de könnyíti a máj munkáját is, emellett fertőtleníti a vesét és a húgyhólyagot, hatékonyan javítja a gyulladásos folyamatokat. Antibiotikumos kezelések után segít helyreállítani a belek normális baktériumflóráját. Gyakran használt vizelethajtó (diuretikum), enyhíti az ödéma, a reuma és a köszvény tüneteit. Féreghajtó tulajdonsága is ismert.
Külsőleg:
Fertőtlenítő hatásai miatt toroköblítő, gargarizáló, inhaláló szer a felső légutak gyulladása, meghűlés, nátha esetén. Hatékonyan alkalmazható a szájpenész kezelésére is. Gyógynövényfürdők alkotórésze, ülőfürdőként csökkenti a felfázás, a hólyaggyulladással, petefészekgyulladással és prosztatagyulladással járó kellemetlenségeket, elmulasztja a hidegrázást és a levertséget, valamint az izomfájdalmakat is csökkenti. Belélegzésével inhaláló szerként alkalmazható az arcüreggyulladás és asztma esetén. Galenusi készítmények alapanyaga, alkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőszer.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Köhögéscsillapításra (hurutos köhögés): borsmenta, feketebodza virág, hársfavirág, ökörfarkkóró virágzat. Köhögéscsillapításra (hurutos köhögés) más variációban: lándzsás útifű, fodormenta. Torokgyulladásnál: izsópfű, apróbojtorján, borsmenta, orvosi zsálya. Inhalációhoz: borsmenta, édeskömény, levendula, kamilla.
Figyelem! A kakukkfű az egyik legerősebb gyógynövény, használata során a szakember által előírt adagok pontos betartása, a javasolt felhasználási mód betartása ajánlatos. Epilepszia esetén és pajzsmirigyproblémáknál lehetőség szerint ne alkalmazzuk!

Levendula (LAVANDULA ANGUSTIFOLISA MILL.)

 

Ismert még az alábbi neveken: levendula, francia levendula, illatos levendula, keskenylevelű levendula, közönséges és orvosi levendula, szagos levendula
A valódi levendula a Földközi-tenger mellékén, Dél-Európában őshonos. Dél és Közép-Olaszországban, Dalmáciában, Görögországban, Dél-Franciaországban, Spanyolországban vadon termő növényként terjedt el. Fény- és melegigényes, fagytűrő, évelő félcserje. Hazánkban az első levendulást Tihanyban telepítették, jelenleg is megtalálható ez az őslevendulás (Bittera Gyula keze nyomát dicséri). Gyógyászati szempontból illatos virágai a legértékesebbek.
Fő hatásai:
A virágjában található illóolaja és annak összetevői (linalol, linalil-acetát, cineol, terpineol, kámfor, geraniol, pinén) adják fő hatásait. Jelentős mennyiségben található benne csersav, kumarinok, flavonoidok és szterolok.
Belsőleg:
A levendula teája idegnyugtató, étvágyjavító hatása miatt régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Oldja a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, ezért emésztési zavaroknál is hatásosan alkalmazhatjuk. (A levendulaolaj 1-2 cseppje kockacukorra cseppentve a gyomor- és bélpanaszokat hatásosan oldja). Idegerősítő, a gyenge idegrendszert pozitív gondolatokra hangolja, ilyenkor hatásának növelésére más gyógynövényekkel kombinálhatjuk.
Külsőleg:
Aromatikus gyógynövény, illóolaját sokoldalúan hasznosíthatjuk, feszültségoldó gyógyfürdők alkotóeleme. Reuma, idegzsába elleni krémekben szeszes kivonatát bedörzsölőként használhatjuk, mert helyileg ugyancsak oldja az izomfeszültséget, emellett illatával a pillanatnyi rossz hangulatot is elűzi. A gyógynövény virágjából készült olajos kivonat az égési sérülések kiváló ellenszere. A levendula illóolaját a kozmetikai és az illatszeripar nagy mennyiségben használja.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Altató, nyugtató keverékben kimerültségre: komló, citromfű, kamilla, macskagyökér. Feszültségoldásra, szorongás ellen, idegerősítésre: citromfű, macskagyökér, rozmaring, orbáncfű.
Az előírt adag betartásával nem okoz gondot!

Somkóró (MELILOTUS OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: orvosi somkóró, kőhere, vad lóhere, sárkerep, mézkerep
Eurázsiai eredetű, de Észak-Afrikában is honos, hazánkban közismert, elterjedt gyógynövény, főként szántóföldek és utak mentén, mérsékelten üde legelőkön, gyomtársulásokban, száraz és meszes talajokon találkozunk vele.
Fő hatásai:
A virágzó hajtásában található flavonoidok (kempferol, kvercetin) és glikozidjai, kumarinos glikozidák (kumarin, kumarigén melilotozid, melilotin, dikumarol) purin (allantoin és húgysav), kolin és cserzőanyagai adják fő hatásait. A somkóró alapanyagát a gyógyszeripar is felhasználja.
Belsőleg:
Már az ókori Egyiptomban használták, elsősorban fejfájást kezeltek vele. Dioszkoridész és Teophrasztosz ókori görög bölcsek is ismerték és dicsérték a virágzáskor gyűjtött gyógynövény hatásait, elsősorban reumás panaszok, kólika ellen. A népi gyógymód kenőcsként, borogató szerként enyhíti a használatával a migrénes fejfájást, a szülés utáni fájdalmakat, valamint májbetegek kezelésére alkalmazták. A mai gyógyászatban értisztító, érfalerősítő, gyulladáscsökkentő tulajdonságát használják ki elsősorban. Jól alkalmazható visszérgyulladásban, hígítja a vért, ezáltal gátolja a vérrögök képződését. Vizelethajtó tulajdonságú, csökkenhetjük vele a folyadék-visszatartásból eredő vizenyőt. Javítja a nyirokkeringést, csökkenti a nyirok gyulladásos folyamatait, segíti a nyirokáramlást, ezért ödéma kezelésére is kiválóan alkalmas. Hatóanyaga a kumarin, a hajszálerek áteresztő képességét csökkenti, javítva a simaizmok működését, valamint segít a felső légúti gyulladások leküzdésében.
Külsőleg:
Gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva visszérgyulladásnál, zúzódás, véraláfutás, rándulás, ficam, sportsérülések kezelésére borogatásként vagy krémekbe keverve használják. Sebgyógyító és hatásos gyulladásgátló a nyálkahártyák és a bőr elváltozásainál, lábszárfekély, gennyes kelés esetén.
Figyelmeztetés! Várandós kismamáknak tilos a használata!

Nyárfa, feketenyárfa (POPULUS NIGRA L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: fekete nyárfa, fekete jegenye, topolyafa
Észak-Amerikától Kelet-Ázsiáig mindenhol megtalálható. Európában számos faja ismert. Sétányaink, tereink kedvelt ültetvénye, gyors növésű, terebélyes, lombos fa, amely fényigényes, kedveli az üde talajt és a vizek partjait. Gyógyászati szempontból a nyárfarügy a legértékesebb, de a fa kérgében, elszenesített fájában is számos gyógyhatású hatóanyagot találhatunk.
Fő hatásai:
Fő hatásait a (csukódott) rügyben található illóolajai, szalicin és populin, flavonglikozida és cserzőanyag, gallussav, almasav, ecetsavas ammónium, mézga tartalma adják.
Belsőleg:
A népgyógyászatban sokoldalúan felhasználták. Vizelethajtó, méregtelenítő hatása van, emellett húgysavkihajtás céljára is kiváló, ezért a köszvényes panaszokat enyhíti. Vesepanaszok, húgyúti gyulladások, hólyagbántalmak esetén antiszeptikus, gyulladásgátló, antibiotikus hatása révén segít. Meghűléses betegségeknél fájdalomcsillapító és lázcsökkentő hatású. Szalicilszármazékai pedig reumás panaszok, ízületi fájdalom, gyulladás esetén jelentenek hatékony segítséget. Gyomorégés, felfúvódás, hányinger és más emésztőrendszeri problémák miatt kialakult fejfájás kitűnő házi szere a nyárfa szénpora.
Külsőleg:
Antiszeptikus hatása miatt nehezen gyógyuló sebekre, fagyási sérülésekre, aranyeres csomókra, prosztataduzzanatra ülőfürdőként, valamint lábizzadásra és visszeres panaszokra kitűnő lemosó szerként, borogató szerként alkalmazható. Repedezett ajkakra a nyárfarügy kivonataiból készült kenőcsök alkalmasak. Véraláfutást, horzsolásból származó sebeket nyárfarügy alkoholos kivonatával kezelhetünk.
A szakemberek által előírt adagok megtartása mellett nem okoz panaszt, ezért tartsuk magunkat az adagolás szabályaihoz!

Rozmaring (ROSMARINUS OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: szagos rozmaring, illatos rozmaring
Évezredek óta alkalmazott fűszernövény, a hús tartósítására használták, fertőtlenítő tulajdonsága miatt. Egy hiedelem szerint a párna alá helyezett rozmaring elűzi a rossz álmokat, a ház köré ültetve pedig elriasztja a boszorkányokat.
Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos évelő, örökzöld, fagyra érzékeny, illatos félcserje. Több országban, így Magyarországon is termesztik, főként az ország déli részén, házi kertekben, fagymentes helyeken. Fűszer- és gyógynövény is egyben.
Fő hatásai:
Levelének illóolaja (több mint 100 komponensből áll), cserzőanyaga, fahéjsav származékai (rozmaringsav, neoklorogénsav, kávésav), flavonoidjai (apigenin, luteolin és ezek glikozidjai), triterpénje, keserűanyaga, alkaloid (rozmaricin) adják fő hatásait.
Belsőleg:
Fűszermennyiségben alkalmazva ártalmatlan. Gyógyászati célra történő felhasználása szakszerűséget, körültekintést igényel. Az étvágytalanságot megszünteti, rossz emésztés, puffadás esetén görcsoldó, ezzel segít. Az epebántalmaknál alkalmazott teakeverékek alkotóeleme, mert serkenti az epetermelést. Vizelethajtó tulajdonságú, egyben fertőzés elleni hatóanyagai révén vesefertőtlenítő. Alacsony vérnyomás esetén teája hatékony segítség, mert vérnyomásemelő, erősíti a szív munkáját. Belsőleg kismedencei vérbőséget okoz, ezért elősegíti a menstruációt, egyben görcsoldó is.
Kiváló konyhai fűszernövény, mert görcsoldó, használata csökkenti az emésztési zavarokat, egyben ízletesebbé teszi a leveseket, mártásokat, húsféléket. Kivonatát és párlatait a likőripar keserű likőrök gyártásához használja fel.
Külsőleg:
Ismert és szívesen alkalmazott szer reumatikus bántalmak és ízületi panaszok, valamint neuralgikus fájdalmak esetén. Kiváló bedörzsölő szer, gyógykrémek, gyógyolajok alkotóeleme. Már a belélegzett illóolajával áthangolja az idegrendszert, gyógyfürdők, fürdőesszenciák formájában pedig fájdalomcsillapító, serkentő. Szeszes kivonatai a fejbőrbe jutva csökkentik a hajhullást, javítják a hajhagymák működését. Illóolaját inhalálóként alkalmazhatjuk, mert fellazítja az orr és a légutak meghűlés, influenza vagy allergia által kiváltott váladékait. Alkotója a köptető teakeverékeknek. Illóolaját a kozmetikai és illatszeripar sokoldalúan használja kölnivizek, dezodorok, krémek, hajsamponok, hajszeszek, molyirtószerek gyártására.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Menstruációs ciklus rendezésére készítendő tea: borókabogyó, kakukkfű, mezei zsurló.
Ugyanezen ok miatti ülőfürdő: borsmenta, kakukkfű, levendulavirág.
Lázcsillapító teakeverékben: feketebodza virág, hársfavirág, fűzfakéreg.
Ízületi gyulladás, reuma esetén: fűzfakéreg, mezei zsurló, citromfű, aranyvessző.
Figyelmeztetés: Magas vérnyomás betegségben ne éljünk vele, mert emeli a vérnyomást. Várandós kismamák ne alkalmazzák, mivel használata vetélést okozhat.

Aranyvessző (SOLIDAGO VIRGA-AUREA L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: aranyos istápfű
Magyarországon vadon is megélő gyógynövény. Számos aranyvesszőfaj ismert, kertekben dísznövényként is termesztik.
Fő hatásai:
A népgyógyászat régóta ismeri, „istápfűként” gyógyításra évszázadok óta használja. Vizeletkiválasztást serkentő, görcsoldó, összehúzó, gyulladáscsökkentő, antiflogisztikus, immunstimuláns, enyhe nyugtató.
Belsőleg:
Hólyagbetegségek, vesebetegségek kedvelt gyógynövénye, mert gyulladáscsökkentő. Vizelethajtó, ezért vérnyomáscsökkentő hatását is kiemelhetjük, rutin tartalma hozzájárul a hajszálerek erősödéséhez. Teája kiegészítő eleme az izmok, ízületek gyulladásos folyamatai és a reuma gyógykezelésében. Izzasztó, lázcsillapító, fogyasztó, tisztító, méregtelenítő teák alkotója.
Külsőleg:
A szájüreg gyulladása, ínygyulladás, torokgyulladás (garatmandulák) öblögető szere. Nehezen gyógyuló sebek, gennyedő sebek esetén a hegesedését segíti. Vizes kivonatai ekcéma ellen eredményesen felhasználhatók.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Húgyutak gyulladása esetén: nyírlevél, medveszőlőlevél, cickafarkfű. Lábduzzanatok, ízületi gyulladás, köszvény esetén: boróka, nyírfalevél. Izzasztókúra, lázcsillapító tea esetén: bodzavirág, hársfavirág, kakukkfű. Magas vérnyomás csökkentésére: boróka, nyírfalevél, citromfű hozzáadásával.
Elégtelen szív- és veseműködés esetén használata nem javasolt!

Cickafarkfű (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: közönséges cickafark, egérfarkfű, ezerlevelűfű
Az ókorban már sebgyógyítóként ismert növény. Hazánkban őshonos, vadon termő és tömegesen előforduló gyógynövény.
Fő hatásai:
Hatóanyagainak sokaságából következnek. Keserűanyag-tartalmú, illóolajai és annak további komponensei (kamazulen, achilein, kámfor stb.), flavonoid és cserzőanyag tartalma, valamint értékes szerves savak adják gyógyhatását.
Belsőleg:
Étvágyjavító. Szélgörcsoldó, javítja a kiürülési reflexet. Vérzéscsillapító hatású az emésztőrendszerben, de a menstruációs görcsök, vérzések esetében is. Az epehólyag és a máj működését elősegíti, a húgyúti és a légzőszervi bántalmak gyógyítója. A nőgyógyászati zavarok elleni teák nélkülözhetetlen szere, de a férfiak prosztataduzzanataira is gyógyító hatású. Vizelethajtó, tisztító tulajdonságú, a vérnyomáscsökkentésben (kolin h. a.) és a szervezet méregtelenítésében is hatásos.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, alkoholos kivonatként a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülnek: a gyulladt szem hatásos gyógyítója; arckrémek, bőrápolók alapjául szolgál (az azulénes kenőcsök gyorsítják a gyulladás lefolyását). Krémekben a visszértágulatok hatásos szere. Főzete a fogíny és a szem öblögető és borogató szere. Gyógynövényfürdők alkotórésze.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vizelethajtásra és egyben vérnyomáscsökkentésre: nyírfalevél, csalánlevél, mezei zsurló, borsmenta, aranyvessző, boróka. Gyomorerősítő, étvágyjavító, epehajtó teában: benedekfű, borsmenta, apróbojtorján társításával. Vastagbélgyulladásnál: orbáncfű, pásztortáskafű, csalán, citromfű, apróbojtorján felhasználásával. Erős menzesz esetén: citromfű, palástfű, mezei zsurló, csalán, orbáncfű hozzáadásával.
Fogyasztása során a vizeletet sötétbarnává festi, ezen ne lepődjünk meg. A gyógynövényt lehetőség szerint keverékekben alkalmazhatjuk a leghatékonyabban, az előírt adagok pontos betartása mellett!

Fekete bodza (SAMBUCUS NIGRA L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: bodza, gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa, bojza, csete, fái bodza
Erdőszélek, utak mentén vadon termő, közismert cserje vagy fa.
Fő hatásai:
Illóolaja, glikozid tartalma, festékanyag-, rutin- és cserzőanyag-, valamint nyálkatartalma adja a hatásait. A növény minden részében gyógyhatású. (Éretlen bogyói azonban mérgezőek!) A bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag.
Belsőleg:
Megfázáskor, hűléses betegségek esetén virágzata lázcsillapító, jó izzasztó, köhögéscsillapító és vizelethajtó szer. Érfalerősítő hatású. Csökkenti a vérnyomást, nyugtató, a vese működését szabályozó szer. Emésztési zavarok, izomfájdalmak esetén fájdalomcsillapító. Érett bogyója hashajtó hatású. A görcsszerű, migrénes fejfájás bogyójának főzetével orvosolható. A bodzacserje levele hatásos a koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására, valamint reumás bántalmak, vizelethajtás, izzasztás és lázcsillapítás esetére.
Külsőleg:
Légúti panaszok, torokfájdalom és szembetegségek esetén kiváló öblögető szer, főként virágának forrázatát használjuk. A népi gyógymódokban a fakéreg féregűzés esetén volt közismert.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Lázcsillapítás, izzasztókúra alkalmával: hársfa virágával azonos (1:1) arányban keverve eredményesen használhatjuk.
Éretlen bogyói mérgezőek! Az adagok pontos betartásával kitűnően használható, idős embereknél azonban a használata elővigyázatosságot igényel (gyengíti a szívet).

Körömvirág (CALENDULA OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: kerti körömvirág, kenyérbélvirág, macskaköröm, orvosi körömvirág, gyűrűvirág
Kolostorkertek gyógynövényeként, már a középkorban ismerték ezt a Földközi-tenger mellékén és Ázsia nyugati részében őshonos, fészkes virágzatú növényt. Hazánkban is kedvelt, napfényes, melegigényes, a szárazságot jól bírja, kertekben dísznövényként is gyakorta termesztik.
Fő hatásai:
Hatóanyagainak sokaságából következnek, ezek a következők: vízben oldódó flavonoidok (izoramentin- és kvercetin glikozidok), illóolaj, azulén-származékok, karotinoidok, szaponinok, szalicilsav és kalendulin keserűanyag, valamint nyálkaanyagok. Jelentős az E-vitamin tartalma is.
Belsőleg:
A népi orvoslás fészkes virágzatából készített főzetet és kenőcsöket nehezen gyógyuló sebekre, bőrgyulladásokra.
Az epetermelést és epekiválasztást serkenti, ezzel a máj működését is elősegíti. Gyulladáscsökkentő. A gyomorfekélyes és bélfekélyes betegségek ellenszere, oldja az emésztőrendszer görcseit és gyulladásait, valamint gyomorhurut és bélhurut esetén is hatásos. Húgyúti bántalmaknál alkalmazott teakeverékek alkotója. Csökkenti a magas vérnyomást, megnyugtatja a szapora szívverést.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, alkoholos kivonatként a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülnek: arckrémek, bőrápolók alapjául szolgál (az azulénes kenőcsök gyorsítják a gyulladás lefolyását). Krémekben a visszértágulatok, visszérgyulladás hatásos ellenszere. Kiváló sebgyógyító, külsőleg és belsőleg egyaránt. Gyógynövényfürdők alkotórésze.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vérnyomáscsökkentésre és vizelethajtásra: nyírfalevél, csalánlevél, mezei zsurló, borsmenta, aranyvessző, boróka, cickafarkfű.
Gyomorerősítő, étvágyjavító, epehajtó teában: benedekfű, borsmenta, apróbojtorján, cickafarkfű.
Vastagbélgyulladásnál: orbáncfű, pásztortáskafű, csalán, citromfű, apróbojtorján, cickafarkfű.

Paprika (CAPSIUM ANNUUM L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Közép-Amerikából származó, közismert növény. Az 1500-as évek táján került Európába, hazánkba a törökök hozták be. Magyarországon nagy mennyiségben termesztett, egyéves fűszer- és gyógynövény lett. Változatai a fűszer-, csemege-, félédes, rózsa-, enyhén csípős és csípős (erős) paprikaként váltak ismertté, közkedveltté. A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövényévé, egyben jelképévé is vált az eltelt évszázadok során. Gyógyászati szempontból a csípős paprika a legértékesebb.
Fő hatásai:
Hatásáért elsősorban csípős hatóanyaga, a kapszaicin felelős, ez a termés válaszfalain lévő hólyagocskákban található. Tartalmaz még A-, B- és C-vitamint, valamint rutint, szaponint, karotinoidokat, heszperidint, illóolajat, zsírosolajat (magban), színanyagokat.
Belsőleg:
Fokozza az ízleléshez szükséges nyál- és emésztőnedv képződését, ezzel alkalmas a gyomor erősítésére, az étvágy és a bélrendszer működésének javítására. Lustább bélműködés esetén is karbantartja, fokozza a bélmozgást (perisztaltika). Hatóanyagai összetételüknél fogva csökkentik a koleszterinszintet, így a vérkeringés javításával képesek megelőzni a szívbetegségeket és az érrendszer betegségeit. Elpusztítja az övsömör és a bárányhimlő vírusát.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító hatású, mert képes a fájdalomérzékelő idegek blokkolására az agyban. A bőrfelületen bőrpírt, vérbőséget okoz, tágítja a hajszálereket, csillapítva ezzel a fájdalmat. Alkalmazhatjuk reumatikus fájdalmak, fejfájás (migrén) esetén, a fájdalmas felületet bedörzsölve ? vigyázva arra is, hogy a szerből csak a célterületre tegyünk. Elsősorban alkoholos kivonatait, tinktúráit használhatjuk.
Figyelmeztetés! Alkalmazása körültekintést igényel, nagyobb adagok a nyálkahártya gyulladását okozhatják. A csípős paprika okozta irritáció esetén híg almaecetes vízzel csillapíthatjuk, közömbösíthetjük a csípő érzést.

Zsurló (EQUISETUM ARVENSE L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: mezei zsurló, kannamosófű, cindrót, békaláb, békarokka, bábaguzsaly, lófarkfű
Hazánkban a nedves árokpartok, folyóvizek árterületein, homokos-agyagos helyeken, vasúti töltések mellett is megélő, elterjedt évelő növény.
Fő hatásai:
Magas kovasav tartalma, flavonoidjai (kvercetin, luteolin és kempferol glikozidjai), szaponin, keserű anyagok, alumínium, kálium és illóolajai adják a fő hatásait.
Belsőleg:
Az ókor óta használja a népgyógyászat a köszvény és a vesebetegségek gyógyításában. Vizelethajtó, vesetisztító, vesekőoldó hatású teák alkotórésze. Nélkülözhetetlen összetevője a tavaszi általános méregtelenítő, tisztító teakeverékeknek. Magas vérnyomás esetén úgy csökkenti a vérnyomást, hogy a felesleges vizet kihajtja a szervezetből és nincs mellékhatása. Reuma elleni teakeverékek fontos összetevője, mert nemcsak kovasav tartalmával, hanem aranytartalmával is segíti a gyógyulást. Az érelmeszesedés megelőzésének gyógynövénye, mert támogatja a regenerációs folyamatokat az erekben. Ásványi anyag tartalmánál fogva az idősebb emberek szervezetében regenerációs hatású, a kovasav, az alumínium, a kálium pótlásával segít. Vesegyulladás esetén védőhatást fejt ki a vesében (kolloidot alkot), nyírfalevéllel keverve fokozhatjuk ezt a védőhatást. Csökkenti a vérzést, ezért a nagyon erős menstruációs teakeverékekben nélkülözhetetlen az alkalmazása.
Külsőleg:
Bőrbetegségek, lábizzadás elleni lábfürdő esetén hatásos. Ízületi bántalmak kezelésére szolgáló gyógynövényfürdők kiváló adaléka.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vesegyulladás esetén: apróbojtorján, körömvirág, édeskömény, kakukkfű. Erős vérzéssel járó menstruáció esetén: pásztortáskafű, libapimpó, csalánlevél. Köszvényes panaszokra: nyírfalevél, feketebodza-virág, csalán, fűzfakéreg. Ízületi gyulladásra: csalán, lóhere, fűzfakéreg, citromfű, rozmaring.
Figyelmeztetés! A zsurló nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely főzéssel távolítható el, belsőleg történő alkalmazáskor mindig főzzük! Kisbabát váró anyukák a babavárás idején ne alkalmazzák! Számos zsurlófaj ismert (mocsári, erdei, iszap, óriás, téli stb.), melyek mérgező alkaloidot tartalmaznak és nincs gyógyhatásuk. Gyűjtése nagy körültekintést, figyelmet igényel, ha bizonytalanok vagyunk, szakember segítségét vegyük igénybe.

Lóhere (TRIFOLIUM PRATENSE L., TRIFOLIUM REPENS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: vöröshere, piroshere, réti lóhere, fehér lóhere, háromlevelűfű
Az emberiség egyik legrégebbi mezőgazdasági terménye, amelyet takarmányként termeszt. Számos vallás szimbólumává vált a növény levele. Hazánkban elsősorban takarmánynövényként ismert; a szántóföldeken, agyagos és szikes talajokon, valamint erdei tisztásokon, gabonaföldeken is megjelenő, kellemes fűszerillatú növény. Gyógyászati szempontból illatos virágzatát gyűjtsük, hasonlóan a kamilla virágzatához (kamillafésű).
Fő hatásai:
Fő hatásait a virágzatában található kéksav-glikozidának, A-vitamin, cseranyag-, aszparagin, kszantin és glikozida, tokoferol, antioxidáns, valamint illóolajtartalmának tulajdoníthatjuk.
Belsőleg:
Teáját emésztési zavarok esetén hatásosan használhatjuk. Javítja a lassan működő epeutak tónusát. A hasmenést is gyógyítja, gyomorbántalmaknál ugyancsak hatásos, más gyógynövényekkel társítva. Könnyíti a máj működését, az epe elfolyását segíti. A cukorbetegség elleni teák alkotójaként is gyógyereje van. Reumás panaszok, ízületi fájdalom esetén segíti a káros méreganyagok távozását a szervezetből, így csökkentve az érintett területek fájdalmát. Illóolaja baktériumölő hatású, már a belélegzése is gyógyít. A hagyományos kínai növénygyógyászatban köptetőként hosszú idő óta alkalmazzák. Az orosz népi gyógyítók asztma ellen javasolták. Más kultúrákban a lóherét bőrpanaszok, szemproblémák elleni kenőcsök készítésére, valamint ödéma esetén vízhajtóként, gyulladásgátlásra, köhögéscsillapításra használták.
Külsőleg:
Gyógynövényfürdők alkotója, mérsékli a reumás panaszokat és az ízületi fájdalmakat.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Gyomorfekély esetében: csalán, apróbojtorján, körömvirág, kamilla, orbáncfű. Reumás panaszok és ízületi gyulladás elleni gyógynövényfürdőbe: csalán, mezei zsurló, fűzfakéreg, citromfű, rozmaring.
Fogamzásgátló gyógyszert szedő nők számára ellenjavallt a gyógynövény használata.

Fekete nadálytő (SYMPHYTUM OFFICINALE L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: fekete gyopár, forrasztófű, madárgyökér, nadálylapu
Hazánkban vízpartokon, mocsárréteken, nedves helyeken, magas vízállású szántóföldön, tópartokon, nyirkos réteken, ártereken előforduló, jellegzetes gyógynövény.
Fő hatásai:
A következő hatóanyagoknak köszönhetők: gyógyító allantoin, valamint cserzőanyag, nyálka, alkaloid (szimfitin, likopszamin), rozmaringsav, aszparagin és inulin. Elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos szere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú.
Belsőleg:
Májkárosító hatásai miatt nem javasolt házi szerként a használata.
Külsőleg:
Elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos ellenszere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú. Gyulladásos megbetegedések, ízületi bántalmak, zsába, fagyási sérülések, sportsérülések, törések, zúzódások kezelésére alkalmas. A kivonataiból készült krémek nehezen gyógyuló sebek regenerálódását segítik elő. Segít a felfekvési sebeknél és az aranyér bántalmak gyógyításában egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése